Fashion och gotic

Vad är egentligen fashion? Är det viktigt att följa trender? Hur gör man för att vara ”inne”? Det är några frågeställningar som vi tänkte ta en lite närmare titt på här. Fashion eller mode som det heter på svenska handlar om vilka plagg och stilar som är inne för tillfället. Detta ändras generellt två gånger om året när modehusen visar upp sina vår respektive höstkollektioner. Oftast kan du läsa i de senaste modemagasinen vad som är ”inne” just nu. Kom ihåg att trender alltid kommer och går.

Är det viktigt att följa trender?

Nej, det är det faktiskt inte. Det spelar ingen roll hur trendigt ett plagg är om du inte känner dig bekväm i det som du bär. Mode handlar faktiskt först och främst om att känna sig bekväm i det som man har på sig. Det går så klart att titta på rådande trender och plocka till sig det som passar en själv. Men utgå alltid från dig själv och inte vad som är trendigt. Då kommer du få till en outfit på bästa sätt.

Om du vill veta vad som är ”inne” för tillfället är modemagasin ett bra ställe att börja. I Sverige finns både Vouge och Elle som har stenkoll på de rådande trenderna. Du kan även gå in på nätet och spana in modehusens senaste visningar. Kanske har du några favoritdesigners som du är lite extra intresserad av? Kom ihåg att dessa visningar är väldigt extravaganta och kanske inte alltid passar till vardagen.

Gothic

Gothic är en klädstil som verkligen utmärker sig och som är populär främst bland ungdomar. Det är först och främst en musikstil som även inspirerat modet. Gothkulturen handlar om att alla människor är unika och det är något som verkligen lyfts fram även med kläderna. Här ser vi en massa coola outfits och människor som absolut inte är rädda för att sticka ut. De främsta färgerna inom goth är svart och lila, och det är inte ovanligt att människor även har svart hår och svarta läppar.

Gothic är en klädstil där i princip allt är tillåtet. Det är inte ovanligt att även män bär kjol och smink utan att det höjs det ögonbryn. Därför är det en populär klädstil och livsstil hos de som inte riktigt känner att de passar in i normen. Det blir en möjlighet för dessa att hitta sig själva och komma underfund med vem de är. Gothictrenden kommer och går men i Sverige var det väldigt populärt under 2000-talet. Då var även artister som Marilyn Manson i ropet. Det finns så klart även de som inte kör stilen fullt ut utan bara tar vissa delar av den. Piercingar är till exempel ett typiskt gothinslag men det är också vanligt hos andra människor.